top of page

BLOEIEND WESTDUINPARK
bloemen en bloeiwijzen in het Westduinpark en de Bosjes van Poot in Den Haag 

DSC_2230 bew.jpg
DSC_3681 walstrobremraap.jpg
DSC_2156 bew.jpg

Welkom op deze ontdekkingsreis!

Zo goed als mijn hele leven heb ik in de buurt van de kust en de Haagse duinen gewoond. Maar nog maar sinds kort ben ik verbaasd en blij verrast over de hoeveelheid van en verscheidenheid in flora in het Haagse Westduinpark en de Bosjes van Poot. Kennelijk ben ik op een andere manier gaan kijken! Tijdens mijn bijna dagelijkse wandeltochten ontdekte ik zoveel moois dat ik besloot dit vast te leggen en in kaart te brengen met behulp van fotografie. Natuurlijk moeten bij al die plaatjes dan ook namen worden gezocht. Determineren dus. En dat viel nog niet echt mee. Mijn idee bij deze website is om mijn ontdekkingen met jullie te delen en daarmee zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren op pad te gaan in het Westduinpark/de Bosjes van Poot of, als je (veel) verder weg woont, in je eigen omgeving en te zien wat er aan moois is te vinden. Daarom heb ik gekozen voor een toegankelijke en speelse opzet. Althans, daarvoor heb ik mijn best gedaan. Hoewel ik het proces van determineren zeer serieus heb genomen, is dit geen wetenschappelijke website met veel detailinformatie. In de beschrijvingen heb ik vooral afwisseling beoogd tussen feiten en leuke weetjes. Is een plant hartstikke giftig, heeft die een geneeskrachtige werking of kun je er pastasaus van maken? Zo verwijst 'officinalis' in de Latijnse naam naar 'wordt gebruikt in de apotheek'. Is een plant heel zeldzaam en staat die als zodanig vermeld op de Rode Lijst 2012 of juist heel karakteristiek voor het Westduinpark/de Bosjes van Poot, of misschien wel een combinatie van beide? 

 

Omdat ik bij het determineren vooral veel heb gehad aan websites waar je op kleur kan zoeken, heb ik voor dezelfde opzet gekozen. Zoals ik al zei, determineren, is een hele klus. En dit te doen aan de hand van foto's maakt het niet eenvoudiger. Hoewel ik de meeste soorten met grote zekerheid heb kunnen thuisbrengen, spreken in sommige gevallen zelfs deskundigen elkaar tegen. Wanneer dit zo is, staat dit bij de beschrijving vermeld. De volgende websites zijn voor determinatie en de beschrijvingen geraadpleegd:

https://nl.wikipedia.orghttps://www.plantaardigheden.nlwww.verspreidingsatlas.nlhttps://waarneming.nl

https://natuurlijk-brabant.webnode.nl, https://wimvanderneut.wordpress.comhttps://florakompas.nl,

https://www.floravannederland.nlhttps://planten.floraeuropa.eu/nlhttp://www.yavannah.nl

https://www.wildebloemen.info, https://www.plantennamen.infohttps://wilde-planten.nl

Hulp heb ik verder gehad van Harrie van der Hagen (Dunea). Bijzondere dank gaat naar Niels Eimers, ecologisch en botanisch onderzoeker. Mocht je van mening zijn dat ondanks de groot betrachte zorgvuldigheid er toch een onoverkomelijke fout is gemaakt, laat het dan weten en stuur een reactie. Een reactie mag overigens ook als je iets positiefs hebt te melden!

De foto's (©!) zijn allemaal gemaakt in het Westduinpark en de Bosjes van Poot, voor het grootste deel tussen juli 2019 en september 2020. Het is niet de bedoeling dat je die kopieert en plakt, maar mocht je nou echt een foto heel graag willen hebben, laat dit dan weten middels een reactie. 

Heel veel plezier op deze site en nog meer als je op pad gaat met of zonder camera! 

Groeten van Monica 

bottom of page